Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Κριτήριο Αξιολόγησης Α΄ Γυμνασίου / Περιγραφή

ΚΕΙΜΕΝΟ
Η Αστυπάλαια είναι ένα σχετικά μικρό νησί στα Δωδεκάνησα που έχει περίπου 1300 μόνιμους κατοίκους. Όμως κάθε καλοκαίρι την επισκέπτονται πολλοί τουρίστες, εξαιτίας κυρίως της ιδιαίτερης ομορφιάς που έχουν οι παραλίες της.
Η κοντινότερη παραλία στην πόλη, τη Χώρα, είναι το Λιβάδι. Βρίσκεται στο δυτικό μέρος του νησιού και είναι μια παραλία βοτσαλωτή και αμμουδερή με αλμυρίκια, τα οποία εξασφαλίζουν σκιά στους λουόμενους. Είναι μια οργανωμένη παραλία στην οποία υπάρχουν ομπρέλες, ξαπλώστρες και αρκετοί χώροι για καφέ και φαγητό, απ’ όπου μπορεί κανείς να θαυμάσει το όμορφο βενετσιάνικο κάστρο της Χώρας. Γενικά, είναι η πιο κοσμική παραλία του νησιού.
Συνεχίζοντας νοτιοανατολικά του νησιού, θα συναντήσουμε δύο πιο ήσυχες παραλίες: την παραλία των Βατσών και την παραλία Καμινάκια. Η τελευταία είναι μια από τις ωραιότερες στην Αστυπάλαια, επειδή έχει βότσαλο και ψιλή άμμο.
Αν κατευθυνθούμε βορειοανατολικά προς την περιοχή που οι ντόπιοι ονομάζουν Μέσα Νησί, θα συναντήσουμε την παραλία Μικρό και Μεγάλο Στενό. Μετά το Στενό θα δούμε, επίσης, τον όρμο Σαντορινιό και την παραλία Πλάκες, στην οποία όμως μπορείτε να κατεβείτε μόνο με τα πόδια και μόνο από ένα μονοπάτι. Έπειτα, προχωρώντας θα φτάσουμε στον ανοιχτό όρμο της Ανάληψης. Αμέσως μετά, στον επόμενο όρμο, υπάρχει η ήσυχη παραλία του Σχοινώντα, πάνω από τη οποία δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια ένας νέος παραθεριστικός οικισμός.

ΘΕΜΑΤΑ
Α. Ποια πορεία ακολουθεί ο συντάκτης του κειμένου για να περιγράψει τις παραλίες της Αστυπάλαιας;(Μονάδες 2,50)

Β. 1. Ποια είναι η δομή της δεύτερης παραγράφου του κειμένου;
Β. 2. Να βρείτε τρεις συνδετικές λέξεις στο κείμενο και να γράψετε τι δηλώνουν. (Μονάδες 2,50)

Γ. Στις παρακάτω προτάσεις να αναγνωρίσετε το συντακτικό ρόλο (υποκείμενο, αντικείμενο, κατηγορούμενο, παράθεση ή επεξήγηση) που έχουν οι υπογραμμισμένες λέξεις:
1. Η Αστυπάλαια είναι ένα σχετικά μικρό νησί του νοτιοανατολικού Αιγαίου πελάγους
2. Η κοντινότερη παραλία στην πόλη, τη Χώρα, είναι το Λιβάδι
3. τα οποία εξασφαλίζουν σκιά στους λουόμενους
4. επειδή έχει βότσαλο και ψιλή άμμο
5. που οι ντόπιοι ονομάζουν Μέσα Νησί
(Μονάδες 2,50)

Δ. Να γράψετε μία παράγωγη λέξη για καθεμιά από τις παρακάτω λέξεις:
πόλη, ήσυχες, καφέ, άμμο, δρόμο (Μονάδες 2,50)

Ε. Σε ένα κείμενο 2-3 παραγράφων, που πρόκειται να δημοσιευτεί στο σχολικό σας περιοδικό, να περιγράψετε πώς είναι η παραλία, που αγαπάτε περισσότερο, το καλοκαίρι και πώς το φθινόπωρο.(Μονάδες 10)



ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου