Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

Κλείνουν φοιτητικές εστίες μετά το λουκέτο στο Ίδρυμα Νεότητας - Πλήγμα για τους φοιτητές φτωχών οικογενειών

Της Κατερίνας Μυλωνά
www.alfavita.gr

Το δικαίωμα στη μάθηση και το όνειρο στερούνται τα παιδιά φτωχών οικογενειών, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να βάλει λουκέτο στο Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας. Αυτό σημαίνει ότι κλείνουν φοιτητικές και σπουδαστικές εστίες και η κάθε οικογένεια θα επιβαρύνεται με το κόστος του ενοικίου ενός σπιτιού, πέρα από την ιδιαίτερα, ούτως ή άλλως, ακριβή φοιτητική ζωή...

Χωρίς προσωπικό κινδυνεύουν να μείνουν η φοιτητική εστία του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο και η σπουδαστική εστία στο Ηράκλειο. Οι εγκαταστάσεις και των δύο εστιών ανήκουν στα Ιδρύματα, όμως, η λειτουργία τους γίνεται από το ΕΙΝ. Όταν ο μισθός του προσωπικού πάψει να καλύπτεται από το ΕΙΝ, τότε το ερώτημα που τίθεται είναι, αφού τα Ιδρύματα αρνούνται και αδυνατούν να επωμιστούν το κόστος, πώς θα συνεχίσουν να λειτουργούν οι εστίες; Ένα ενδεχόμενο είναι να κληθούν να βάλουν το χέρι στην τσέπη οι οικογένειες των φοιτητών, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για τον προγραμματισμό τους.

Όπως εξηγεί στην «Π» ο αντιπρύτανης Φοιτητικής Μέριμνας του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Τάσος Φιλαλήθης, οι εστίες που βρίσκονται στην πανεπιστημιούπολη του Γάλλου ανήκουν στο Ίδρυμα και η λειτουργία τους καλύπτεται από το ΕΙΝ. «Αν κλείσει το ΕΙΝ και το προσωπικό που διαθέτει αυτή τη στιγμή για την τήρησή τους αποσυρθεί, θα πρέπει να ψάξουμε να βρούμε ένα τρόπο διαχείρισης της εστίας, όμως, και να ζητήσουμε δε θα μας δώσουν προσωπικό», αναφέρει.

Όπως είναι γνωστό, στο Ηράκλειο δεν υπάρχουν εστίες και οι φοιτητές που δικαιούνται μένουν σε ξενοδοχεία της πόλης, από όπου όμως φεύγουν τους καλοκαιρινούς μήνες. Ο αντιπρύτανης Οικονομικών του Π.Κ., κ. Μανώλης Πετράκης, αναφέρει πως στο νέο διαγωνισμό που θα κάνει το Ίδρυμα, θα ζητηθούν λιγότερα δωμάτια, σχεδόν τα μισά! Ο λόγος είναι ότι το Ίδρυμα δεν μπορεί να καλύψει το κόστος της διαμονής των φοιτητών που αγγίζει τα 600.000 ευρώ το χρόνο. Ο κ. Πετράκης τονίζει πως τα 20 ευρώ τη βραδιά, για ένα δωμάτιο που μένουν δύο άτομα, είναι υπερβολική τιμή αφού κάθε μήνα φτάνει τα 600 ευρώ. Με τα ίδια χρήματα, ένας φοιτητής θα μπορούσε να νοικιάσει ένα κανονικό σπίτι! Ο αντιπρύτανης του Π.Κ. λέει πως αν κάποιο ξενοδοχείο προσφέρει λιγότερα χρήματα και το Ίδρυμα έχει τη δυνατότητα, τότε δε θα μειωθεί ο αριθμός των δωματίων για τους φοιτητές.



“Το ΤΕΙ δεν θα μπορεί να επωμιστεί το φορτίο”

Ο πρόεδρος του ΤΕΙ Κρήτης, κ. Ευάγγελος Καπετανάκης, τονίζει πως αν το ΕΙΝ πάψει να καλύπτει τα έξοδα του προσωπικού, τότε το Ίδρυμα δε θα μπορεί να επωμιστεί το φορτίο, το οποίο θα μετακυλήσει στους ίδιους τους σπουδαστές. Στις εστίες του Ηρακλείου μένουν αυτή τη στιγμή 296 σπουδαστές.


ΠΑΤΡΙΣ (ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου