Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

Τα αιματοβαμμένα νούμερα οπλοκατοχής στις ΗΠΑ. Ποιά λόμπι κρύβονται από πίσω


Μια «ικανοποιημένη πελάτισσα» επιλέγει όπλα σε κατάστημα του Ρίτσμοντ, στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ, με την ίδια άνεση που ψωνίζει στο σουπερμάρκετ της γειτονιάς. (AP Photo/Steve Helber)
 
Από τις αρχές του 2012 έχουν δεχθεί ένοπλη επίθεση 94.338 άνθρωποι
 
Η Αμερική μιλάει ξανά για την οπλοκατοχή. Τουλάχιστον, η μειοψηφία των Αμερικανών, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, που προβληματίζονται για την τρομερή διασπορά όπλων σε κάθε γωνιά των Ηνωμένων Πολιτειών και δεν αρκούνται στον θρήνο και τις προσευχές για τα αθώα παιδιά που σφαγιάστηκαν από τον 20χρονο μακελάρη του Κονέκτικατ.
 
Η μακάβρια αριθμητική της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ καταδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι το πρόβλημα έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
 
94.338 άνθρωποι δέχτηκαν ένοπλη επίθεση στις ΗΠΑ από τις αρχές του 2012 μέχρι σήμερα.
 
9.484 από αυτούς έχασαν τη ζωή τους. Ως μέτρο σύγκρισης, ας αναφερθεί ότι οι αντίστοιχοι αριθμοί για την Ισπανία και την Αυστραλία είναι 60 και 35 νεκροί αντίστοιχα, σε διάστημα μιας χρονιάς.
 
190 άνθρωποι δέχτηκαν ένοπλη επίθεση στις ΗΠΑ μόλις σε ένα 24ωρο: εκείνο του περασμένου Σαββάτου.
 
11 ετών: είναι η μικρότερη ηλικία που ορίζει ο πολιτειακός νόμος στη Μινεσότα για να πάρει άδεια χρήσης όπλου ένας ανήλικος!
 
50 σφαίρες έριξε πρόσφατα στα τυφλά ένας ένοπλος σε εμπορικό κέντρο στην Καλιφόρνια. Ευτυχώς ήταν «ατζαμής»: κανείς δεν τραυματίσθηκε.
 
50% των όπλων που κυκλοφορούν στον πλανήτη βρίσκονται στις ΗΠΑ.
 
300 εκατομμύρια όπλα κάθε είδους υπολογίζεται ότι κατέχουν σήμερα ιδιώτες Αμερικανοί.
 
40% από αυτά τα όπλα αγοράστηκαν χωρίς έλεγχο του ποινικού ή ψυχιατρικού μητρώου του αγοραστή.
 
231 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε «μαζικές ένοπλες επιθέσεις» (ως τέτοιες ορίζονται όσες έχουν τέσσερις ή περισσότερους νεκρούς) στις ΗΠΑ από τον Μάιο του 2009.
 
90 φορές πυροβόλησαν αστυνομικοί στο Λος Αντζελες για να σταματήσουν και να σκοτώσουν έναν 19χρονο ύποπτο οδηγό αυτοκινήτου ο οποίος προσπάθησε να τους ξεφύγει αναπτύσσοντας υπερβολική ταχύτητα.  
 
95 φορές πυροβόλησαν αστυνομικοί στην Ομοσπονδιακή Γερμανία στη διάρκεια του 2011. Και μάλιστα οι 49 από αυτές τις βολές ήταν προειδοποιητικές.
 
10% των γυναικών που ζουν στις ΗΠΑ έχουν στην κατοχή τους τουλάχιστον ένα όπλο.
 
42 από τις 50 αμερικανικές πολιτείες δεν θέτουν κανέναν φραγμό στην αγορά και κατοχή επιθετικών καραμπινών.
 
Το ΒΗΜΑ
 
Οι ΗΠΑ και το λόμπι των όπλων
Η μαζική δολοφονία μικρών παιδιών και ενηλίκων στο δημοτικό σχολείο του Κονέκτικατ, άνοιξε και πάλι τη στοιχειωμένη συζήτηση στις ΗΠΑ για μια αυστηρότερη νομοθεσία για την κατοχή όπλων. Τα στοιχεία είναι τραγικά. Κάθε χρόνο, γράφει το Spiegel, στις Ηνωμένες Πολιτείες χάνουν τη ζωή τους από πυροβόλα όπλα 30 χιλιάδες άνθρωποι. Σχεδόν το 60 τοις εκατό είναι αυτοκτονίες, το 40 τοις εκατό ανθρωποκτονίες. Ο αριθμός των Αμερικανών που σκοτώθηκαν δηλαδή στη χώρα τους είναι μεγαλύτερος από αυτούς που έχασαν τη ζωή τους σε πολεμικές αποστολές, όπως στο Αφγανιστάν. Σύμφωνα με τα στοιχεία περισσότερα από 200 εκατομμύρια πυροβόλα όπλα βρίσκονται στην κατοχή των αμερικανικών νοικοκυριών.  
 
 
 
Και αυτό το στοιχείο από μόνο του αποδεικνύει ότι η οπλοφορία είναι ένα ζήτημα βαθιά καρφωμένο στον αμερικανικό εθνικό ψυχισμό. Οι υποστηρικτές της τροποποίησης του Συντάγματος, ώστε να γίνει αυστηρότερος ο νόμος περί οπλοφορίας, λένε ότι το τραγικό περιστατικό στο Κονέκτικατ δίνει την «ευκαιρία» στον Μπάρακ Ομπάμα να προχωρήσει αποφασιστικά, άλλωστε ήταν κάτι που είχε υποσχεθεί και στην προεκλογική του εκστρατεία.  
 
Αυτά τα αποφασιστικά βήματα απαίτησε και ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ, ένας από τους μεγαλύτερους πολέμιους της οπλοφορίας και οπλοκατοχής.  
 
Όμως το ισχυρότατο λόμπι των όπλων National Rifle Association (NRA) κάνει ότι δεν καταλαβαίνει. Το Σάββατο, αμέσως μετά τη σφαγή στο Κονέκτικατ, το μόνο που δήλωσε ήταν ότι προς το παρόν δεν θα σχολιάσει το συμβάν.  
 
Συντηρητικά ΜΜΕ, όπως το Fox News αντιτείνουν ότι δεν είναι τα όπλα που σκοτώνουν τους ανθρώπους αλλά οι ίδιοι οι άνθρωποι. Αυτό που χρειάζεται κατά τους υποστηρικτές της οπλοφορίας είναι περισσότερη πίστη στο Θεό. "Αναρωτιόμαστε γιατί υπάρχει βία στα σχολεία, αλλά έχουμε αφαιρέσει συστηματικά από τα σχολεία το Θεό μας. Γιατί λοιπόν, μας εκπλήσσει το γεγονός ότι γίνονται τέτοιες σφαγές στα σχολεία;", διερωτάται πρώην υποψήφιος των Δημοκρατικών.  
 
Στην ίδια λογική είναι ακόμη πολλοί Αμερικανοί που επιμένουν ότι με μια τροποποίηση στο Σύνταγμα  "το δικαίωμα του λαού να κρατήσει και να φέρει όπλα, δεν θα πρέπει να διαταραχθεί."  
 
Παρά τις επανηλλειμμένες σφαγές σε σχολεία και την άγρια αντιπαράθεση υποστηρικτών και πολέμιων της οπλοφορίας, το δικαίωμα αυτό δεν έχει πάντως καθόλου πειραχτεί. Η Ουάσιγκτον Ποστ επισημαίνει ότι οι πολιτικοί εξακολουθούν να μη συζητούν καν το θέμα και σημειώνει ότι μαζικές δολοφονίες γίνονται πολύ πιο δύσκολα με μαχαίρια, όμως  «η πολιτική τρέλα αποτρέπει τους κανόνες της λογικής.»  
 
Όταν τον Ιούλιο του 2012, στον κινηματογράφο Aurora, στο Κολοράντο δολοφονήθηκαν κατά τη διάρκεια της πρεμιέρας του νέου "Batman" δώδεκα άτομα, τίποτα δεν άλλαξε.  
 
Αλλά και τώρα, μετά από αυτή την φρικιαστική σφαγή στο Κονέκτικατ, το λόμπι των όπλων δεν φαίνεται να είναι σε θέση άμυνας. 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου