Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

3η ΕΝΟΤΗΤΑ / ΦΙΛΙΑ

Τι πρέπει να προσέχουμε σε μια φιλία
Δύσκολα μπορεί κάποιος να εξαντλήσει μέσα σε μια κόλλα χαρτί τη σημασία που έχει η φιλία για τη ζωή μας. Η φιλία αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας και της δίνει περιεχόμενο, ουσία, γεύση, νόημα… Για το λόγο αυτό οφείλουμε να προσέχουμε πολύ τη συμπεριφορά μας απέναντι στους άλλους, αν θέλουμε να τους κάνουμε φίλους ή να διατηρήσουμε τις φιλίες που έχουμε. Αυτό που πρέπει πρωταρχικά να κάνουμε είναι μια αυτοεξέταση, να εξετάσουμε δηλαδή μέσα μας για να κατανοήσουμε το τι ζητάμε και το τι επιδιώκουμε από μια φιλία.
Στη συνέχεια οφείλουμε να εξετάσουμε τη στάση μας προς τους άλλους. Οφείλουμε δηλαδή να δεχθούμε ότι οι άλλοι έχουν το δικαίωμα να είναι διαφορετικοί από εμάς. Εάν απαιτούμε οι άλλοι να έχουν τις ίδιες προσεγγίσεις, πεποιθήσεις και συμπεριφορά όπως εμείς, τότε είναι πολύ πιθανό να απωθήσουμε μακριά μας ανθρώπους που θα ήταν πολύ καλοί φίλοι. Με το να αποδεχθούμε ότι οι άλλοι μπορούν να είναι διαφορετικοί από εμάς, ανοίγουμε νέους δρόμους για φιλίες και σχέσεις που φέρνουν μια νέα πνοή στη ζωή μας.
Επίσης, καλό είναι να προσέχουμε και τη συμπεριφορά μας προς τους άλλους. Πρέπει να σκεφτούμε πώς εμείς θέλουμε να μας συμπεριφέρονται οι άλλοι. Θα πρέπει να προσφέρουμε προς τους άλλους την ίδια συμπεριφορά που θα θέλαμε και εμείς από τους αυτούς.
Παράλληλα, δεν πρέπει να είμαστε ανυπόμονοι και να περιμένουμε άμεσα αποτελέσματα. Οι καλές φιλίες δεν κτίζονται μέσα σε μια νύκτα. Μην έχετε την εντύπωση ότι επειδή θα πείτε τα πιο εμπιστευτικά πράγματα ή τα μυστικά σας σε κάποιον από τις πρώτες μέρες ότι αυτό θα δημιουργήσει μια καλή φιλία. Αυτό ίσως ακόμη να απωθήσει μακριά ένα πιθανό φίλο. Είναι χρονοβόρα η διαδικασία για να κάνετε ένα φίλο. Αρχίστε με προσεκτικά βήματα, δώστε στη σχέση χρόνο να αναπτυχθεί, μοιραστείτε αρχικά πράγματα ή μυστικά που για σας δεν έχουν τόση μεγάλη σημασία για να μπορέσετε να αντιληφθείτε καλύτερα τη δυναμική της σχέσης και μετά προχωρείτε σε πιο σημαντικά βήματα.
Τέλος, πρέπει να αποφεύγουμε την κριτική για τους άλλους. Εάν κάνετε συχνά κριτική, και μάλιστα κακοπροαίρετη, δηλαδή σχόλια σχετικά με τις αποτυχίες, τις αδυναμίες ή τις ανεπάρκειες άλλων ανθρώπων, τότε πιθανόν να δημιουργήσετε ένα αίσθημα ανασφάλειας σε αυτόν που σας ακούει. Σκεφτείτε απλά ότι την ώρα που εσείς κάνετε κριτική, ίσως να περνά από το μυαλό του, η σκέψη ότι όπως κάνετε κριτική και πικρόχολα σχόλια για τους άλλους, θα κάνετε το ίδιο και για αυτόν αργότερα. Κατά τον ίδιο τρόπο πρέπει να αποφεύγουμε το κουτσομπολιό. Οι άλλοι που σας ακούν να κουτσομπολεύετε και να σχολιάζετε τις δοκιμασίες ή τα βάσανα που είχατε με άλλους ανθρώπους στη ζωή σας, είναι δυνατόν να χάσουν την εμπιστοσύνη που έχουν προς εσάς.

Β. ΑΣΚΗΣΕΙΣ

1)      Σύμφωνα με το κείμενο, τι πρέπει να προσέχουμε και τι να αποφεύγουμε στη συμπεριφορά μας προς τους άλλους, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε σωστές φιλίες;
Μονάδες 2,5

2)      Στην παράγραφο: «Στη συνέχεια οφείλουμε να εξετάσουμε τη στάση μας προς τους άλλους… που φέρνουν μια νέα πνοή στη ζωή μας», να βρείτε τα ρήματα και τη φωνή στην οποία βρίσκονται.
Μονάδες 2,5

3)      Να εντοπίσετε στις δύο πρώτες παραγράφους πέντε ρήματα της α΄ συζυγίας και πέντε της β΄ συζυγίας.

Μονάδες 2,5

4)      Να εντοπίσετε πέντε σύνθετες λέξεις, να βρείτε το α΄ συνθετικό τους και να γράψετε τι μέρος του λόγου είναι αυτό.

Μονάδες 2,5

Γ. ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΛΟΓΟΥ

Να γράψετε μια επιστολή προς έναν φίλο σας, στην οποία θα του εξηγείτε για ποιους λόγους, κατά τη γνώμη σας οι φιλίες περνούν κρίση στις μέρες μας.  

Μονάδες 10

1 σχόλιο: