Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Στα "σκαριά" ο πρώτος πυρηνικός σταθμός στην Τουρκία

04/11/2009 | 16:51 Τελευταία Ενημέρωση 16:51 04/11/2009
http://www.skai.gr

Η Τουρκία αναμένει ολοκλήρωση τον Δεκέμβριο της συμφωνίας για τον πρώτο πυρηνικό σταθμό
Η ρωσική εταιρία Atomstroyexport αναλαμβάνει την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού
Την ολοκλήρωση των συνομιλιών, με τη ρωσική εταιρία Atomstroyexport, για την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού αναμένει τον επόμενο μήνα η Τουρκία, ενώ προγραμματίζει επιτάχυνση των σχεδίων για κατασκευή και άλλων σταθμών, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Ενέργειας κ. Τανέρ Γιλντίζ.

Η γείτονα έχει επανειλημμένα μεταθέσει το χρονικό όριο της ολοκλήρωσης της διαδικασίας προσφορών - έλαβε χώρα τον Σεπτέμβριο του 2008 - στην οποία η ρωσική εταιρία και οι εταίροι της, οι τουρκικές Inter PAO και Park Teknik, ήταν το μοναδικό κονσόρτσιουμ που υπέβαλε προσφορά. Η Άγκυρα επιθυμεί να μειώσει το κονσόρτσιουμ την τιμή στην οποία θα πωλεί ηλεκτρική ενέργεια στην Τουρκία.

"Συνεχίζονται οι συνομιλίες για τον πυρηνικό σταθμό, αλλά δεν είμαστε σε σημείο που να μπορώ να ανακοινώσω λεπτομέρειες", είπε ο κ. Γιλντίζ, μιλώντας σε ενεργειακό συνέδριο και επίσης πρόσθεσε ότι "επιθυμούμε να τις ολοκληρώσουμε μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου ή τον Δεκέμβριο".

Ο πρώτος πυρηνικός σταθμός στη γείτονα θα κατασκευαστεί κοντά στην πόλη Ακουγιού στην ανατολική Μεσόγειο
Η αναθεωρημένη προσφορά της Atomstroiexport, την οποία εξετάζει η κυβέρνηση Ερντογάν, είναι 0,134 με 0,154 δολάρια την κιλοβατώρα, 27% κάτω από την αρχική προσφορά.

Ο πρώτος πυρηνικός σταθμός στη γείτονα θα κατασκευαστεί κοντά στην πόλη Ακουγιού, στην ανατολική Μεσόγειο. Στη συνέχεια, η Τουρκία επιθυμεί να κατασκευάσει άλλους δύο σταθμούς τουλάχιστον, με πιθανές τοποθεσίες κοντά στη Σινόπη, καθώς επιχειρεί να καλύψει επερχόμενες ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας και να περιορίσει την εξάρτησή της από εισαγωγές ενέργειας. Στόχος της κυβέρνησης Ερντογάν είναι η κάλυψη, με ατομική ενέργεια, σε 20 χρόνια από σήμερα των αναγκών της Τουρκίας σε ποσοστό 20%.

"Μέσα στο 2010 έχουμε σχέδια και για το Ακουγιού και για τη Σινόπη και εύκολα μπορώ να πω ότι έχουμε σχέδια και για άλλες τοποθεσίες μετά από αυτές", είπε ο κ. Γιλντίζ.

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας υπογράμμισε, παράλληλα, ότι το υπουργείο του εκπονεί νομοσχέδιο για την περαιτέρω ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ότι θα το φέρει προς ψήφιση στο κοινοβούλιο σε τέσσερις μήνες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου