Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Μια «αριστοφανική απάντηση» στους «αξιότιμους αξιολογικούς οίκους» / δημοσ. στις 23-12-2010 στις www.ripes.gr

Και πάλι χαμηλά βαρομετρικά πάνω από τον ουρανό μας. Και πάλι οι παγκόσμιοι αξιολογικοί οίκοι άρχισαν να αστράφτουν και να βροντούν κατά της Ελλάδας.
Πρώτοι άστραψαν και βρόντησαν οι  Standard & Poor's, απειλώντας με μείωση της αξιολόγησης «BB+» της Ελλάδας, εάν αποδειχθεί ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα ευνοήσει τους κρατικούς ομολογιούχους εις βάρος των ιδιωτών.
Μετά, στις16 Δεκεμβρίου και ο οίκος Moody's έθεσε υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση την αξιολόγηση Ba1 της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, επικαλούμενος την αυξημένη αβεβαιότητα για την ικανότητα της χώρας να μειώσει το χρέος της και την υστέρηση που παρατηρείται στα έσοδα του 2010.
Και ακολούθως ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch, που θέτει υπό επιτήρηση για πιθανή υποβάθμιση την αξιολόγηση BBB- της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας και επιφυλάσσεται να μας απαντήσει μέχρι τον Ιανουάριο του 2011, αγωνιώντας για τη δημοσιονομική βιωσιμότητα της Ελλάδας, για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και για την πολιτική βούληση και την ικανότητα της ελληνικής πολιτείας να εφαρμόσει επιτυχώς τα μέτρα και τις δεσμεύσεις της απέναντι στην Ε.Ε. και στο Δ.Ν.Τ.
Ξανά, λοιπόν, τα μαύρα σύννεφα. Ξανά οι γνωστές αστραπές και βροντές.
Ξανά εμείς να προσπαθούμε ν΄ απολογηθούμε, να δικαιολογηθούμε, ν΄ απαντήσουμε!
Και μετά, ξαναματά και ξαναξαναματά.
Παιδιά, εγώ τ΄ αποφάσισα.
Κάθε φορά που αυτοί θα αστράφτουν και θα βροντούν, εγώ θα γίνομαι Στρεψιάδης και θα τους απαντώ αριστοφανικά:
«Κι εγώ, Νεφέλες, σας τιμώ και θέλω να βροντήσω,
και στις δικές σας τις βροντές με πόρδους ν΄ απαντήσω.
Αλλά πολύ τις σκιάζομαι και τις φοβούμαι τόσο,
 που τώρα, τούτη τη στιγμή, κι αν επιτρέπετε και μη,
 μπροστά σας θα κενώσω.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου