ΟΙΚΟΝΙΜΙΚΗ ΥΦΕΣΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Οι κίνδυνοι από την έλλειψη δράσης για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών είναι πολύ σοβαρότεροι από την παγκόσμια οικονομική κρίση, προειδοποίησε ο πρώην επικεφαλής της Οικονομικής Υπηρεσίας της βρετανικής κυβέρνησης Σερ Νίκολας Στερν, ζητώντας παράλληλα την έγκριση ενός σχεδίου δημοσιονομικών δαπανών, προσαρμοσμένου ώστε να μειωθούν τα επίπεδα του άνθρακα, εξέφρασε.
Ο Στερν, το 2006 είχε προειδοποιήσει ότι η αδράνεια των κυβερνήσεων απέναντι στο φαινόμενο του θερμοκηπίου και τις εκπομπές αερίων, τα οποία ευθύνονται για την παγκόσμια υπερθέρμανση, θα μπορούσε να προκαλέσει οικονομικό πόνο ίσο με την μεγάλη οικονομική ύφεση.
Σήμερα επανερχόμενος στο καυτό ζήτα των κλιματικών αλλαγών κρούει εκ νέου τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι οι συνέπειες από τον κίνδυνο να αγνοήσουμε τις κλιματικές αλλαγές θα είναι πολύ μεγαλύτερες από τις συνέπειες της αδιαφορίας για τους κινδύνους του οικονομικού συστήματος.
Την ώρα που η μια μετά την άλλη οι χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο λαμβάνουν μέτρα για την έξοδο από την κρίση, ο Στερν υποστηρίζει ότι τώρα υπάρχει η ευκαιρία για να προκύψει μια νέα, πιο "πράσινη, απαλλαγμένη από άνθρακα, παγκόσμια τάξη.
Η προειδοποίηση του έρχεται λίγες μέρες μετά τη σύνοδο Ασίας-Ευρώπης (ASEM) στο Πεκίνο, όπου η Κίνα επισήμανε τη δέσμευσή της να αναζητήσει τους όρους εκείνους που θα την οδηγήσουν να υπογράψει μια συμφωνία για μείωση των αερίων του θερμοκηπίου στις κρίσιμες, τελικές συνομιλίες που θα διεξαχθούν στην Κοπεγχάγη στο τέλος του χρόνου.
Συμπίπτουν δε με τις ανησυχίες που εκφράζονται τον τελευταίο καιρό ότι κάποιες χώρες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν την παγκόσμια οικονομική κρίση ως πρόφαση για να καθυστερήσουν μία συμφωνία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, είπε ότι δέκα ευρωπαϊκές χώρες υποστηρίζουν τις προσπάθειες του να εμποδίσει ένα σχέδιο της Ευρωπαϊκής ‘Ένωσης για την κλιματική αλλαγή ενισχύοντας τις ανησυχίες για τις δράσεις της ΕΕ στο θέμα της παγκόσμιας υπερθέρμανσης.
Όμως ο Στερν εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι στην Κοπεγχάγη όπου θα διεξαχθούν οι τελικές συνομιλίες για ένα σύμφωνο για την περικοπή των εκπομπών κατά 50% μέχρι το 2050, "είναι πολύ πιθανό" να επιτευχθεί μία συμφωνία παρά την ένταση στις συζητήσεις.
"Οι ΗΠΑ και η Κίνα είναι οι ηγέτες για μία παγκόσμια συμφωνία, την οποία θα μπορούσε να ‘σκοτώσει’ είτε ο ένας, είτε ο άλλος, αλλά δεν νομίζω ότι θα το κάνουν", τόνισε ο Στερν, ο οποίος εξέφρασε τη βεβαιότητα του ότι το 12ο πενταετές οικονομικό πρόγραμμα της Κίνας θα εστιάσει σε ανάπτυξη με λιγότερο άνθρακα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου