Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Έρευνα ανεξάρτητων οικονομολόγων αντιτίθεται στη σύνδεση της αύξησης της μετανάστευσης με την ανεργία.

Το πόρισμα του Εθνικού Ινστιτούτου Οικονομικής και Κοινωνικής Έρευνας κατέγραψε ότι δεν υπάρχει σύνδεση μεταξύ της αύξησης της εισροής μεταναστών και τη μείωση των θέσεων εργασίας, ακόμη και σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, ύφεσης ή χαμηλής ανάπτυξης, με τις οποίες η Βρετανία και άλλες χώρες της Ευρώπης είναι αντιμέτωπες. Αντίθετα, τα στοιχεία του Ινστιτούτου οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η αυξημένη μετανάστευση ωθεί ψηλότερα την απασχόληση.


Το πόρισμα Εθνικού Ινστιτούτου Οικονομικής και Κοινωνικής Έρευνας της Μ. Βρετανίας ακολούθησε τους χθεσινούς ισχυρισμούς της ομάδας πίεσης μείωσης της μετανάστευσης «MigrationWatch», η οποία υποστήριξε ότι η διεύρυνση της Ε.Ε. το 2004 είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των άνεργων νέων στη Μεγάλη Βρετανία, οι οποίοι ξεπερνούν αυτή την στιγμή το 1.000.000. Σύμφωνα με τη δική τους έρευνα, «οι άνεργοι νέοι αυξήθηκαν κατά 450.000 την περίοδο 2004 – 2011. Την ίδια περίοδο, οι εργαζόμενοι μετανάστες από τα νέα κράτη μέλη της Ε.Ε. αυξήθηκαν κατά 600.000. Η σύνδεση ανάμεσα στα δύο νούμερα δεν αποτελεί δεδομένα σχέση αιτιότητας, αλλά εξετάζοντας τα χαρακτηριστικά της απασχόλησης και το νεαρό της ηλικίας των μεταναστών είναι άτοπο να συμπεράνουμε ότι η μετανάστευση από αυτές τις χώρες δεν είχε καμία επιρροή στην ανεργία των νέων της Μ. Βρετανίας».

Εντούτοις, οι επικριτές της MigrationWatch ισχυρίζονται ότι το η ανεργία των νέων ξεκίνησε να αυξάνεται πριν από το 2004. Επίσης, ο Τζόναθαν Πορτ, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Οικονομικής και Κοινωνικής Έρευνας, υποδεικνύει ότι η μεγάλη αύξηση έλαβε χώρα το 2008 και το 2009, περίοδο κατά την οποία μειώθηκε ο αριθμός εισροής των μεταναστών από τις ανατολικές χώρες. Για το θέμα ο υπουργός Εργασίας της χώρας, Ίαν Ντάνκαν Σμιθ, ανέφερε ότι «η ανεξέλεγκτη μετανάστευση μπορεί να οδηγήσει άλλη μία γενιά στην οικονομική εξάρτηση και την απόγνωση».

kathimerini.gr με πληροφορίες από Indipendent


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου